Mysql’de Veritabanı Olusturmak (Görsel)

Bu dersimizde PhpMyAdmin den veritabanı oluşturmak , tablo oluşturmak ve bu tablolar arasında bir ilişki oluşturmayı görücez.

İlk olarak bu derse başlamadan önce bilgisayarınızda local bir server’ın kurulu olması gerekli eğer local serverınız yoksa Wamp Server Kurulumu adlı yazıma gözatabilirsiniz.Wamp serverınızın kurulu olduğundan emin olduktan sonra serverımızı başlatıyoruz ve sağ alt köşede yesil W simgesinin üstüne tıkladıktan sonra PhpMyAdmin e tıklıyoruz .

Tarayıcınızda PhpMyAdmin sayfası görüntülenecektir eğer serverınıza daha önceden bir şifre tanımladıysanız kulanıcı adı ve şifre ile giriş yapmalısınız. Ardından aşağıdaki sayfaya ulaşmalısınız .

Buradan sonra Databases kısmına giriyoruz tablomuzun ismini ogrenciler ve karşılaştırma kısmından utf8_general_ci unıversal dil seçeneğini seçip create /oluştur ‘ a tıklıyoruz.Sonra sol tarafta oluşturmuş olduğumuz veritabanı seçip tablolari oluşturmak üzere orta kısımda bakıyoruz ve name kısmına tablomuzun adını ve number of columns kısmında da tablomuzun kaç adet sütünü olacağını belirtiyoruz bu örnek için 3 yazip go ile devam ediyoruz.

çikan pencerede aşağıdaki gibi düzenleme yapıp devam ediyoruz.

Sonra bolum adında ve 2 sütünlük bir tablo daha olusturuyoruz ve aşağidaki gibi düzenliyoruz .Not:eğer sütün sayisi 3 ten fazla olursa tablo yapı menüleri dikey değil yatay olacaktır.

tablolarımızı oluşturduktan sonra sıra geldi tablolar arasında ilişki kurmaya öncelikle ogrenciler tablosuna giriyoruz yapi sekmesinde iken bolum_id seçip alttan index ekliyoruz sonra relation view / bağlantı görünümu kısmına tıklıyoruz ve karşımıza aşağıdaki kısım çıkacak.

bu kısmıda resimde görüldüğü gibi düzenledikten sonra tablolarımız arasında ilişkiyi oluşturmak için son adim olan save /kaydet tuşuna tıklıyoruz.Şimdi yeni kayıt eklemek için önce bolum kısmında girip Insert / Ekle sekmesinden kayıt ekliyoruz ve ardından ogrenciler kısmına girip ayni yola kayıt ekliyoruz.

Sonra SQL sekmesinden yazmiş olduğum sql sorgusunu yazıyoruz e aşağıda tablolarımızın birleşmesi ile oluşan çıktıyı görüyoruz.

Bu şekilde kendi örneklerinizi yaparak kendinizi daha çok geliştirebilirsiniz.

 

 

 

Kategoriler: Dersler